Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

Меморіал пам'яті Героїв Базару. Фото






Меморіал пам’яті 359 українських повстанців – учасників Другого зимового походу, вояків похідної групи Армії УНР, які боролись за волю України та були розстріляні більшовиками у 1921 році під с. Базаром. Пам’ятник базарівським героям звели у 2000 році за кошти українців Великої Британії.


Довідка

17.11. 1921 р. в с. Малі Міньки поблизу смт. Базар (нині Народицького р-ну Житомирської обл.) у ході другого Зимового походу в бою з радянськими військами (9-та Кримська кавалерійська дивізія, командир Г. Котовський) зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням ген.-хорунжого Ю. Тютюника .

23.11.1921 р. в селі Базар більшовиками було розстріляно 359 полонених учасників походу, які відмовились перейти на службу до Червоної Армії.

359 героїв, що поховані в братській могилі с. Базар, мріяли про українську державу без більшовиків. Заради цього армія УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрка Тютюнника вирушила з Польщі в рейд тилами червоного ворога. Розраховуючи на селянське невдоволення "продразвестками", вони планували підняти всенародне повстання і дійти до Києва…

Пам’ять Героїв Базарської трагедії офіційно вшановують з 1991 року, а рік до того власті навіть заборонили встановити хрест на братській могилі в с. Базар.

Тоді Житомирські рухівці збили дубового хреста, хотіли встановити його на братській могилі. Міліція заборонила. Рік хрест пролежав схованим в базарівських кущах. Хоча тодішній голова колгоспу дав розпорядження нагорнути могили, на них напередодні референдуму 1991 року з’явився хрест і табличка, на якій було написано 359 прізвищ.

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання